2010. augusztus 8., vasárnap

Velencei fánk

Velence az egyik szerelmem, minden év elején elutazom oda és gyönyörködöm benne. Már annyiszor voltam, hogy kívülről tudom az összes utcáját, tudom, mi merre van. Ismerem a legjobb pizzériát, a legfinomabb fánkok lelőhelyeit.
Ez utóbbiról lesz szó, mert aki már evett velencei fánkot, az biztosan rákattant. Alakra olyan, mint a szerecsenfánk, tehát gombóc alakú. Belül könnyű krémmel van töltve. Küllemre nem a legszebb, de az ízét tekintve a legfinomabb fánk, szerintem.


Magyar oldalakon hiába kerestem a receptjét, nem találtam megfelelőt. Végül egy olasz oldalon találtam meg, ami viszont lehetetlen mértékegységekkel és mennyiségekkel számolt, úgyhogy átírtam. Egyik nap kipróbáltam és sikerült!
Szóval, aki velencei fánkra vágyik, annak itt a receptje!

Hozzávalók:

2 dl tej
3,5 dkg vaj
30 dkg liszt
4 db tojás
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 tk rum aroma
1/2 cs sütőpor

A krémhez:

1/2 l vaníliás puding
1 cs felvert tejszínhab
1 tk rum aroma

Égetett tésztát kell készíteni: a tejet és a vajat felmelegítjük, majd a liszttel együtt elkeverve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A masszát le kell hűteni, utána mehet bele a többi hozzávaló.
Ha túl hígnak érezzük a tésztát, akkor még mehet bele egy kis liszt, de alapvetően nem olyan sűrű az állaga.
Két evőkanalat olajba mártunk és ezek segítségével kis gombócokat szaggatunk a forró, bő olajba. Egyszerre nem szabad túl sokat sütni, mert az olaj túlságosan lehül (=zsíros lesz a fánk), illetve így lesz helyük a fánkoknak, hogy maguktól megforduljanak.
Aranybarnára kell sütni, végül egy habzsák segítségével megtöltjük a rumos- tejszínes pudinggal.

4 megjegyzés:

  1. ÚÚÚÚ de finom :D Köszi, hogy közkinccsé tetted ezt a receptet. Nagyon szeretem a fánkot, sokfélét szoktam sütni. Ezt is ki fogom próbálni mindenképpen :)

    VálaszTörlés
  2. Hm, igazán ínycsiklandóan hangzik :)

    VálaszTörlés
  3. Hejj :) Volt egy kis technikai problémám, azért nem írtam... :/
    Cucu, majd írd meg, hogyan sikerült! :)
    Néha majd teszek fel recepteket, mert nagyon szeretek sütni-főzni és talán nektek is ihletet ad valamelyik. Ez a fánk az aktuális kedvencünk ;)

    VálaszTörlés